ÇOK YAKINDA

Alan Adı Kaydı

Domain

Alan Adı Hakkında Merak Edilenler

Domain Nedir? (Alan Adı)

Bir domain, bir web sitesine erişmek için IP adresi olarak bilinen karmaşık bir sayı dizisini yazmak yerine daha akılda kalıcı bir şeyi(örneğin; websitem.com) yazmanıza imkan tanır. Peki bu süreç nasıl işler?

Web sitenizi oluşturan içerikler(fotoğraflar, blog gönderileri, yazı tipi dosyaları vb.) web sitenizin dosyalarıdır. Bu web sitesi dosyaları dünyanın dört bir yanındaki sunucularda barındırılıyor. Fakat bu sunucular sadece IP adresleri tarafından tanınıyor. IP adresiniz buna benzer bir sayı dizisidir: 113.18.67.21

IP adresleri, bir bilgisayarın internet üzerinden başka bir bilgisayarla iletişim kurmasını sağlayan kimlik numaralarıdır.

Ayrıca Domain Adı Sistemi (DNS) olarak adlandırılan bir araç daha mevcut. DNS sunucuları, IP adreslerini domain adlarına bağlayan bir telefon defteri gibi hareket eder. Bir DNS’nin görevi, alan adınızı belirli bir IP adresine yönlendirerek internette gezinmeyi çok daha kolay hale getirmektir. Böylelikle bir web sitesine erişmek istediğinizde IP adresini yazmak zorunda kalmazsınız. Yapmanız gereken tek şey domaini yazmaktır. Başka bir deyişle, domainler IP adreslerinin daha akılda kalıcı versiyonlarıdır.

Tüm domainler, domain adı ve üst düzey domain olmak üzere ikiye ayrılır. Yukarıda verdiğimiz örnekte “websitem” domain, “.com” ise üst düzey domaindir.

Üst Düzey Domain Nedir? (Top Level Domain – TLD)

Üst düzey domainler, domain adlarının en üst seviyesidir. Her yerde sürekli karşımıza çıkan .com, .org, .co ve .net en yaygın olarak kullanılan üst düzey domainlerdir. Birçok üst düzey domain mevcuttur. Hangisini seçeceğiniz web sitenizin tarzına bağlıdır. Örneğin .gov, üst düzey domain adlarından bir tanesidir fakat sadece devlet kurumları tarafından kullanılabilir. Üst düzey domainlerin kapsamlı bir listesini Vikipedi’nin hazırlamış olduğu bu bağlantıda görebilirsiniz.

Bir domain tescil etmeden önce web siteniz için en uygun üst düzey domaini seçmelisiniz. Domain sorgulama sayfasını kullanarak boştaki domainleri kontrol edebilirsiniz.

Ülkeye Özel Üst Düzey Domain Nedir?

Ülkeye özel üst düzey domain, üst düzey domaine benzer. Fakat ekstra olarak belirli bir ülkeyi işaret eder. Daha önceden belirli bir ülkede ikamet ettiyseniz, ülkeye özel üst düzey domain kaydı yapabilirdiniz. Fakat günümüzde bu kurallar biraz değişti.

Yaygın ülkeye özel üst düzey domainlerden bazıları .co.uk ve .com.tr ‘dir. Eğer merak ediyorsanız yukarıda da paylaştığımız bu Vikipedi sayfası üzerinden tüm ülkelerin ülkeye özel üst düzey domain adlarını görebilirsiniz.

Alt Domain Nedir? (Subdomain)

Alt domainler, normal domainlerin ön ekidir. Örnek verecek olursak, “yeni.websitem.com” bir alt domaindir. Bu tür domainler daha çok yeni web sitelerini denemek için ya da aynı domaindeki bir web sitesinin ek unsurlarını oluşturmak için kullanılır.

Örneğin; bazı şirketler bloglarını alt domainlere kurar. (blog.websitem.com)

Park Domain Nedir? (Parked Domain)

İşletmeler bazen tek bir web sitesi için kullanmak istedikleri birden fazla domaine sahip olur. Örneğin “websitem.com” ve “yenisitem.com” isimlerinde iki web siteniz olduğunu varsayalım. Web siteniz “yenisitem.com” üzerine inşa edilmiş ise “websitem.com” diğer sitenize yönlendirilmiş bir park domain olur.

Park domainler genelde, sıklıkla yanlış yazılan bir domain adına sahip kişiler tarafından ve birincil domaine gitmesi gereken birden fazla domaine sahip kişiler tarafından tercih edilir. Favera’dan satın almış olduğunuz domain için bu servisi ücretsiz kullanabilirsiniz.

Domain Kontrol

Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kısa ve Akılda Kalıcı Olsun

Mümkün olduğunca kısa ve hatırlanabilir olmasına dikkat edin.

Marka Tescilini Kontrol Edin

Marka tescilli bir alan adı almanız size telif hakkı gibi sorunlar yaşatabilir.

İşiniz ile Uyumlu Olsun

Marka yada işletme adınız ile alacağınız alan adının uyumlu olmasına dikkat edin.

İlgili Aramaları Takip Edin

İlgili kelimede yapılan aramaları ve bu aramaların yoğunluğunu araştırın.